HA MEGTETSZIK VALAMI, ÉRDEKLŐDNÉL, VAGY RENDELNÉL, KÉRLEK ÍRJ NEKEM A SZINESKAVICS@GMAIL.COM- RA VAGY KERESS MEG A FACEBOOKON :)

KÖSZÖNÖM, HOGY NÁLAM JÁRTÁL, VISSZAVÁRLAK! :)

2011. szeptember 11., vasárnap

vissssssszketek, segíts!

Ez a bejegyzés nem csak kutyásoknak, hanem macskásoknak egyaránt. 
 
A bolhák, kullancsok élősködők- ről szeretnék írni. 

Ma már a kereskedelemben ezerféle irtószert kapható. Cseppek, nyakörvek, porok. Figyelembe kell venni, hogy minden kutya és cica más, ami az egyiknek hat a másiknak nem biztos, hogy beválik. Azt sem árt tudni, hogy nem mindig a legdrágább a legjobb. Bátran próbáljunk ki többfélét is ezekből a készítményekből. 

Egy jó kis bolhairtós fürdő soha nem árt. De két dologra nagyon oda kell figyelni: 
- A sampont mindig hígítani kell, a flakonokon rajta van a hígítási arány. Továbbá nagyon nagyon alaposan le kell öblíteni az állatot. Addig kell, míg tiszta víz nem folyik a szőréből. Ugyan is a fent maradt sampon allergiás reakciót válthat ki. Az állat vakarni, rágni fogja magát, a gazdi meg megkérdőjelezi a kezelés hatékonyságát. 
- A másik nagyon fontos dolog, amiről szeretnek megfeledkezni, az az, hogy a bolhák menekülnek a víz elől. Ha a kutya vagy cica nyakig ül a vízben szerintetek hova? Logikus, hogy az állat feje búbjára. Egyszerűen be kell samponozni az állat fejét is jó alaposan, és utána öblíteni. Kis testűeknél- macskáknál egy pillanatra víz alá lehet dugni az állat fejét. Nem azt írom, hogy fojtogatni kell. Egy pillanat és kész. Nem lesz a kedvencünknek semmi baja, de abban biztosak lehetünk, hogy az élősködők elpusztulnak. 

A törölgetésnél figyeljünk arra, hogy még nedvesen nézzük át az állat szőrét, hogy az elpusztult vagy haldokló bolhákat ki tudjuk szedni belőlük. 

A cseppek felvitele és a fürdés közt minimum 1 napnak el kell telnie. A csepegtetés után ha nagyon muszáj lehet fürdetni, mert akkora már felszívódott a hatóanyag. 
Kezelés után az állat hátát nem szabad 24 órán át simogatni, a szőrön egyébként jól látszik, mert szőrszálak olajos jellegűekké vállnak. 

Itt említeném meg, hogyha bolha van az állatban akkor féreg is van benne. A bolhapetékből alakulnak ki. Venni kell féreghajtó tablettát és a kezelést 2 hét múlva meg kell ismételni, mert ennyi idő kell a petéknek a kikeléshez. 
Kölyök korától kap Szotyi fokhagymát. Nem sokat mert nagy mennyiségnem bántja a gyomruk, de mindig teszek az életébe, vagy egy egy darabkát egy darab finomságba csomagolva lenyeletek vele. Nagyon jó féreghajtó.

A fürdéssel kapcsolatban még annyit, hogy nem tesz jót az állatnak, ha gyakran fürdetik. A bőrük faggyút termel, saját természetes védekezési rendszerüket tesszük tönkre ezzel. Sokkal fogékonyabbá válnak a bőrbetegségekre allergiára stb. 
Séta után, ha a kutya nyakig sáros nyugodtan le lehet mosni a kis lábukat de! tiszta langyos vízzel. Ne használjunk ilyenkor sampont, csak ha nagyom muszáj, és nagyon felhigítva. 
De ha pl Uram bocsá a kutyánkat úgy cipeljük haza, hogy csimbókokban lóg róla a kutyakaka, akkor nincs mese mars a kádba és samponnal suvickolás van kifulladásig. Tapasztalatból beszélek, Szotyinak két fürdés alig vette el a szagot én meg menetközben jól kidobtam a taccsot. Régi szép emlékek..... :))))))
Szóval az állatkánk lekezelve, vagyonokat fizettünk az irtószerekért, mégis bolhás. Mielőtt kitépnénk a hajunk, fogjunk egy nagy lavór forró vizet, meg egy vödröt és öntsünk beléjük bőven bolhairtó sampont. Semmi mást de azt ne sajnáljuk. (Közben a kutya vagy macsek játékait, fekhelyét, plédjét dobjuk be a mosógépbe egy alapos mosásra.) A vizet jól fel kell verni, hogy vastag habréteg képződjön a tetején. -Mint a régi szőnyegtisztító folyadéknál- Ezt a habot kenjük szét a kutya fekhelyén - (nálunk Szotyinak fotelja van, vastagon eltüntetem hab alá karfáját, támlákat stb) és mindenhol ahol megfordul. Ágy, szőnyeg stb stb. Nem kell félni nem hagy nyomot és nem is károsítja a szövetet. Nedves legyen a szivacs vagy a rongy ne tocsogjon a vízben. Miután ez megvan hagyni kell felszívódni. Kb 1 óra múlva jó alaposan ki lehet porszívózni a halott élősködőket. A felmosás szintén hasonlatos ehhez. Az a különbség, hogy itt legyen víz bőven. Az a lényeg, hogy szinte habot kenjünk szét a parkettán járólapon stb. Ne sajnáljuk, kapjon a legkisebb zug is bőven. Ezt is hagyjuk beivódni. Utána jöhet egy rendes felmosás ha úgy érezzük. 
A miért ígyre a válasz: Az élősködők 80 %-a nem az állatban, hanem a környezetében van. fekhely, padló és konyhakő repedések stb. Ide teszik le a petéiket és türelmesen várnak míg az állat arra jár. Ezért kell irtani itt is. Nem kellenek méregdrága csodaszerek, ez ezer éve jól működő megoldás. 

Gyakori, hogy a bolha nagyon makacs az állatban. Ilyenkor gyakran macskabolha van az állatban. Erről annyit kell tudni, hogy ez a bolhafajta sokkal agresszívabb, veszéjesebb. Én nagyon gyakran macskáknak való bolhaírtó sampont és készítményeket használok mert jóval erősebb a hatóanyaguk.

Viszketésmentes szép napot! :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...