HA MEGTETSZIK VALAMI, ÉRDEKLŐDNÉL, VAGY RENDELNÉL, KÉRLEK ÍRJ NEKEM A SZINESKAVICS@GMAIL.COM- RA VAGY KERESS MEG A FACEBOOKON :)

KÖSZÖNÖM, HOGY NÁLAM JÁRTÁL, VISSZAVÁRLAK! :)

2011. szeptember 7., szerda

miértek és hogyanok- kaja, kaja, kajaaaaaaaa (másodszor)

Szotyi első ebédje a tesóival :)

Az előző bejegyzésnél van frissítés, mert mindig utólag jut eszembe minden :)
Ha rangsorolnom kellene, hogy mik azok a dolgok amik a legfontosabbak a kutya és gazda életében egyaránt az etetés az elsők közt szerepelne.
Talán itt a legfontosabb a következetesség és a rendszeresség. Nem lehet elégszer elmondani. Nagyon súlyos következményekkel járhat, ha nem figyelünk oda és a kutyát nem kondicionáljuk megfelelően. 
Ez sem ördöngösség, szó szerint pár perc az egész, az eredmény pedig egy nyugodt, engedelmes kutya, akinek akár a szájából is kiveheted a falatot, nem kell félned, hogy letépi a kezed, és attól sem, hogy elhízik és elviszi őt nagyon fiatalon egy szívroham. 

A folyadékkal kezdem. A kölyköknek és felnőtt kutyáknak soha nem adunk alkoholt, vagy szénsavas italt! (vemhes szukáknál ellés előtt pár nappal szabad adni pár nyelet sört. Tényleg csak pár kortyot, úgy mint a terhes anyáknál. Nagyban segíti a tejképződést. A pár korty nem tévesztendő össze a fejreálló vagy éppen szédelgő kutyával!)
Elvileg adhatunk nekik tejet, az igazság az, hogy nem igénylik- a melegben hamar megsavanyodik, és a kuttyok nagy része hasmenést kap tőle. 
Tiszta víz a legjobb. Arra figyeljünk, hogy mindig legyen a tálkájában, télen nyáron egyaránt. A friss nem azt jelenti, hogy óránként cserélgetjük, és azt sem, hogy jól kiengedjük a csapot itatás előtt. Ha kicsit állott és langyos az nem baj. A hideg víztől a torkuk nekik is hamar begyullad. Naponta  kétszer háromszor lehet cserélni. Bőven elég. Ha dolgozunk és a kutya egyedül van, ne felejtsünk elé letenni vizet. Lehetőleg arra is figyeljünk, hogy olyan tálkába tegyük, - és olyan helyre-  amit nem tud könnyedén felborítani.

Most pedig a lényeg. Már írtam a tápokról, főtt ételekről.  
Fontosnak tartom, hogy ha családban él a kutya, ne mindig ugyan az az ember etesse! Az ok igazán egyszerű. Függőség alakulhat ki a kutyában. Az ilyen állat képes arra- akármennyire is éhes- hogy nem fogadja el az ételt mástól és éhezik míg a gazdi elő nem kerül Napokig képesek ezt játszani.
A másik pedig, elsősorban gyerekeseknél az, hogy a gyerekben erős felelősségtudat alakul ki. Az ilyen gyerkőc nem fogja cserben hagyni az állatot, nem fog csavarogni stb, ha tudja időre haza kell mennie, mert a kutyája éhes. Bíznunk kell a gyerekben, ha megmutatjuk neki mit és hogy csináljon tudni fogja, nyugodtak lehetünk. A gyerek pedig büszke lesz magára, mert érzi nagyon fontos feladata van.

A rendszerességről:  
Kölyök kutyákat általában háromszor etettjük naponta, amit kettőre majd, egyre csökkentünk. Tehát kb egy- másfél éves korára el kell jutnunk vele idáig. 
Én 7-8 hónapos koruktól betartom azt, hogy hetente egyszer tartok egy koplalós napot. Ez független a kutya fajtájától vagy méretétől. A pincsinek ugyan úgy jót tesz mint a masztifnak. A kutya gyomra pihen, a teste pedig a méregtelenítésre, tisztulásra figyel. Nem kell aggódnunk kárt nem tesz bennük, és bármikor bármilyen fajtájú vagy korú kutyával el lehet kezdeni.

Nagyon fontos, hogy körülbelül azonos időben etessünk- ez olyan mint az újszülötteknél a az esti fürdetési idő. :)

Figyeljünk oda, hogy közvetlenül etetés után nincs játék, szaladgálás séta! Evés után fél órára a helyére kell küldeni. Ez nagyon fontos! A szobatisztaságra nevelés miatt is. Könnyebb így. Fél óra eltelt ki lehet őt vinni, hogy elvégezze a dolgát. De nem szaladgálni! Azzal várni kell. A nagy testű fajtáknál a gyomor nincs az izmokhoz tapadva, vagyis- hülye szó, de lifeg. Evés után a gyomor megduzzad, és ha szaladgál a belek is mozgásba lendülnek ide oda himbálóznak a hasüregben. A belek gyakran rátekerednek a gyomorra és összeszorítják. A bélcsavarodás perceken belül halált okoz! A dogok halálozási ok  listáját ez vezeti.  

A nasizásról: Hajlamosak vagyunk a szeretetünket -ugyan úgy mint a gyerekeinkkel csináljuk- étellel kifejezni. A KUTYA NEM MALAC ÉS NEM IS EMBER! A napi adagján felül nem szabad etetni. Több okból is. Ha egész nap falatkákkal tömjük a napi adagját- amiben vitamin tápanyag van nem fogja jóízűen és teljesen megenni. A kutya egy csomó ballaszt anyagot visz be és elhízik. Az elhízás az egyik leggyakoribb halálozási ok. A kutya szíve elzsírosodik. Gondolom mindenki látott már olyan kövér kutyát, hogy járni alig bír. 
Amikor nasival tömjük gondoljunk arra, hogy éveket veszünk el az életéből. A szeretetünkkel öljük meg őket. Vannak fajták, amelyek kifejezetten hajlamosak a hízásra. Ilyen a beagle is vagy a mopsz. Ezeknél a fajtáknál drasztikusak a különbségek: 
Egy beagle kb 12-13 évet él. Egy elhízott, elzsírosodott beagle alig 5-6 évet! Gondoljátok végig megéri-e? Sokkal egyszerűbb kicsit odafigyelni, mint siratni szeretett társunkat. 
Tudom, hogy durvának és szívtelennek tűnik amit írok- sőt gyakran meg is kapom, hogy milyen gonosz vagyok- de nálunk nincs nassolás. Szotyi nem kap csokit - a csokoládé kifejezetten méreg a számukra, mert olyan anyagot tartalmaz amit nem tudnak lebontani- apró kicsi csokifalatka méregbombák gyűlnek a szervezetükben. Ugyan így nem kap túrórúdit, sütit, péksüteményt, chipset cukorkát stb stb. Ráadásul a kenyér és péksütik férgesedést okoznak. Higgyétek el elolvadok a gyönyörűségtől ahogy rám néz a nagy szomorú szemeivel, de ilyenkor azt jut az eszembe, hogy így fog nézni amikor a kezeimben haldoklik mert elhizlaltam. Nekem ez kellő motiváció. 
Nem mondom, hogy soha semmit nem kap. Egy falat szalámi- kenyér nélkül- egy kis dinnye, őszibarack, paprika, savanyú káposzta, falat husi stb stb. Ennyi belefér. 

Nem mondom, hogy ne vegyetek nekik kutyakekszet, különböző falatkákat stb. Ezek kutyáknak vannak gyártva. A tápértékük szinte semmi, de ha választani lehet inkább ez, mint a chips pl. 
Szotyinak kicsinek nem adtunk csak nagyon nagyon ritkán, így nem is igényli őket. Ha nasiztatunk inkább kapjon levesből megmaradt főtt hús darabkákat vagy egy kis virslit. De tényleg csak falatkákat és nem kilószámra. Ha sokat kap csökkentenünk kel aznap az adagját.  

A kutyát általában jutalomfalatokkal tanítjuk. Figyeljünk oda arra is pl, hogy a napi adagból szintén vegyünk el. Tapasztalat: tanulásnál sokkal jobban motiválható a kutyikánk egy darabka párizsival, virslivel,kolbásszal, főtt májjal, szívvel  stb mint a legdrágább jutalomfalattal. Hatékonyabb is. A kutya a falatkát sokkal gyorsabban eltüntei. Éppen ide illő mondás: nyeli mint kacsa a nokedlit. A gyakorlatok során, fontos, hogy megmaradjon a lendület. A száraz jutalomfalatokkal sokat piszmog míg elrája. Ráadásul a virsli, lecsókolbász stb finomabb mint a táp. és intenzívebb az illata 
Szeretik a kutyák ha az étel kicsit szagos. No ne másszon el magától, de nem baj, ha esetleg napokat is áll a hűtőben. Ezeknek sokkal erősebb a illata mint a tápoknak. Jobban stimulálja a kutya orrát, jobban is figyel és jobban is dolgozik, hogy hozzá juthasson. Hatékonyabb a tanítás, nagyobb a siker :)
Jó hosszú ez a bejegyzés már most, úgyhogy rátérek az etetés szertartására. Tudom kicsit patetikusan hangzik de nincs benne semmi csoda, viszont hatékony és nagyon jó kapcsolat alakul tőle ki a gazda és kutya közt. Ezzel a módszerrel a kutya nem fog feldönteni a lábunkról, pofátlanul, nyál csorgatva beleállni a képünkbe ha eszünk, nem nézi ki a falatot a szánkból és ami nem mellékes nekünk fog nekünk vagy a gyerekünknek támadni, ha etetjük és el akarjuk venni tőle a kaját. A módszer nem csak kölyköknél alkalmazható, hanem akár egy 10 éves kutyánál is. 
Azzal kezdünk, hogy nem visítozunk ugrabugrálunk és nem magyarázunk, hogy jujj jujj mi finomat csinál neked a mami, eszünk jaj de jó stb stb. Ez felizgatja a kutyát. Tehát higgadjunk le. Szép nyugodtan álljunk neki a dolognak. 
Amíg készítjük -ha a kutya körülöttünk téblábol az nem baj, mindaddig míg nem jön túl közel vagy nem ugrabugrál. Ilyenkor egyszerűen küldjük el. Nem kiabálva, vagy durván. Egyszerűen lépjünk elé, induljunk meg felé néhány lépést és mondjuk: "vissza " vagy "hátra", vagy "menj innen". Nem a szó a lényeg, hanem az, hogy nyugodtak és határozottak maradjunk, és persze egyfélét használjunk ne 25 szót :). A kutya próbálkozik de ez nem baj. Higgyétek el néhány alkalom után már magától megtartja a távolságot. 
Szóval készül a kaja. Ne finnyáskodjatok, nyúljatok bele kézzel nyugodtan, még akkor is ha száraztápot kap. Jól fogdossátok össze, ha táp konzervvel pl: kézzel keverjétek. Ez azon túl, hogy a gyerekeknek jó móka- azért fontos, mert a kutya magán az ételen érzi a gazdája szagát. Erősíti a kötődést köztetek. 
Amikor kész, kezet mostunk :)) akkor nem hajítjuk le elé, hogy nesze egyél, hanem a tálat az etető helyre visszük. odahívjuk a kutyát- nem úgy hogy "jaj gyere tündi bündikém mit ad neked a mami... "hanem nyugodtan. Leültetheted ha akarod. A lényeg az, hogy tartsd magadnál a tálat egy rövid ideig. Ha látod, hogy izgatott a kutya ne add neki oda. Mindig meg kell várni, hogy megnyugodjon. Ha a kutya ül, de a farka úgy jár mint a propeller akkor izgatott. Látn i  fogod mikor lazul el.
Tehát a kutya ül NYUGODTAN és szépen várja a kaját.  Fogj egy darab ételt a kezedből és tégy úgy mintha megennéd. Esetleg csámcsogó hangot is adhatsz mellé. A lényeg az, hogy lássa a kutya, hogy a táljából eszel. Nagyon fontos, hiszen a világukban a falkavezér eszik először, utána pedig a többiek. Ezzel is erősíted  a vezető pozíciódat a kutyi előtt. Ha ez megvan, tedd le elé a tálat. Ne mondj semmit. Ha megindul felé azonnal lépj az étel elé. Ne engedd, hogy belegyen. Próbálkozik de ne hagyd magad. Kicsit bökd meg, szól rá, hogy "nem". A lényeg határozottan, nyugodtan, de nem durván. Ha újra nyugodt lépj el és mondd hogy "a tiéd," és hagyd enni. Nyugodtan simogasd meg evés közben, dicsérd meg. Sok kutya nem szereti ha megérintik evés közben. Így ehhez is hozzá szokik. 

Két fontos gyakorlat még: 
Mielőtt a kutyád elé teszed az ételt ezt is gyakorolni kell:  (felnőttként örökbefogadott állatoknál vagy az étellel territoriálisan, agresszív hajlamot mutatóan viselkedő állatoknál nagyon fontos!)
Ha nyugodt mondd "okos kutya," és tartsd elé a tálat. Mondd, hogy tiéd és hagyd, hogy bele egyen. Pár falat után vedd el tőle. Ne magad felé húzd- mert az ellenreakciót vált ki- utánakaphat- hanem felfelé. Ne verd le az állát csak húz felfelé a tálat lassan. Utána megint várd meg, hogy nyugodt legyen és újra adj neki. Ezzel a módszerrel le lehet szoktatni a kutyát- pl a habzsolásról. Ez a módszer erősiti a tudatát, hogy az étel tőled jön, és el is veheted azt. később ha pl a gyerek vagy te odamész és meg akarod nézni mennyi van a táljában vagy a gyerek elhúzza előle, félreáll és nem a kezetek tépi le. Gyakorolni kell ezt a kutyával, és tényleg néhány perc az egész. 

A másik dolog pedig: nagyon gyakran hallom, látom, hogy ha eszünk a kutya oda jön, kunyerál és sokszor csurgatja a nyálát. Nem én vagyok az egyetlen aki ezt nem szereti. Amikor enni kezdünk a kutyát a helyére kell küldeni. Sokszor el fog jönni onnan és az asztalhoz somfordál. Ilyenkor újra fel kell állni és a helyére küldeni. Ha nem megy a nyakörvénél fogva oda kell vezetni. Ha kell tízszer is. Ne mindig te végezd, a család többi tagja is nyugodtan segíthet. Néhány étkezésnél lesz felugrálás az asztaltól. De megtanulja, mindegyik megtanulja!  

Remélem egyértelmű voltam. Ugye, hogy nem bonyolult? Higgyetek nekem pár perc, de nagyon nagyon fontos. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire fontos, hogy ne kiabáljunk a kutyával. A kutya olyan akár a tükör. Ha ideges vagy agresszív vagy ő is az lesz, és ez senkinek sem jó. Könnyebb egy nyugodt engedelmes kutyával ha ételről van szó.  


5 megjegyzés:

 1. Köszi megint.
  A fotón nem tudom, melyik a Sztyi, de nekem a háttal ülő durcás is nagyon tetszik:)

  VálaszTörlés
 2. Én köszönöm, hogy olvastad! :)
  Volt egy kölyök aki mindig így elvonult durcizni :))
  Egyébként Szotyi az amelyiknek a másik nyalogatni akarja a szájáról a maradékot :))

  VálaszTörlés
 3. Köszi újra, nagyon fontos és részletes tanácsok.
  Mi úgy alakítottuk ki az etetési szertartást, hogy aki odaadja neki a tálát, az előtte eszik a szeme láttára pár falat valamit, amit megpróbál úgy elvenni az asztalról, mintha Szuszi tálkájából venné ki. Azt olvastam, hogy ezzel is lehet erősíteni az alfaság elfogadását, hogy aki előbb van a rangsorban az eszik először. Nagyon figyel, de teljesen nyugodtan, mozdulatlanul ül közben.

  VálaszTörlés
 4. szuperek vagytok! mi is csináljuk, csak elfelejtettem beleírni a jegyzetbe :) mindig utólag jut eszembe minden :((((
  nagy öröm, hogy olvasod a jegyzeteim :) köszönöm!

  VálaszTörlés
 5. Szuper ez az írásod is! Köszönöm a sok hasznos tanácsod!! Nálunk is sokan néztek nagyot, amikor mi is úgy tettünk, mintha beleennénk Lulu kajájába. Úgy tűnik ezt jól csináltuk, Lulu nagyon tudja helyét a "falkánkban", Elől vagyok én, aztán a férjem a lányommal, aztán a cicánk és végül Ő. Végig figyeltünk arra is, hogy pl. Lüszi cica előbb kapjon kaját, mint Luluka. Sőt Lulu végig asszisztálja azt is míg Lüszinek adunk enni, aztán jön Ő. Megszokta, nincs belőle balhé...

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...