HA MEGTETSZIK VALAMI, ÉRDEKLŐDNÉL, VAGY RENDELNÉL, KÉRLEK ÍRJ NEKEM A SZINESKAVICS@GMAIL.COM- RA VAGY KERESS MEG A FACEBOOKON :)

KÖSZÖNÖM, HOGY NÁLAM JÁRTÁL, VISSZAVÁRLAK! :)

2009. november 24., kedd

Clive Barker: Az Éjszaka Gyermekei



"...egyetlen hely van a világon, ahol még talán befogadják. Egyetlen hely, ahol őt sem taszítják ki - mert a lakói egytől egyig szörnyetegek. A rettenetes és legendás hely, Midian, az élőhalottak városa, ahová nem léphetnek be mások, csak az éjszaka gyermekei.”

Úgy gondoltam pofon egyszerű lesz erről a könyvről írni. De meg kell állapítanom, hogy ez így nem igaz. Egy sor gondolat merült fel bennem, ami közvetlenül, nem igazán kapcsolódik a regényhez.
Talán az a legegyszerűbb, ha sorban haladok, az általános infóktól a tartalmon át a saját kis gondolataimig.

Az író Clive Barker. 1952-ben született. A magánéletéről ennyit tudok. Összességében pedig csak annyit, hogy számtalan könyv és film jelzi munkásságát. Néhány cím: Korbács, Kárhozat, Pokolkeltő, Éjszaka Gyermekei, Az öröklét tolvaja, Tudás Könyve.
Barker egyébként a Word Fantasy –díj kitüntetettje, és Stepheng King ezt írta róla: „Már látom a horror jövőjét… úgy hívják: Clive Barker”. Talán ez jelent valamit…

A könyvborító elég jól sikerült, nekem megtetszett az első pillanatban. Szerkezetileg jól felépített, tagolt, és kitünően követhető a történet. Bár kicsit vontatott., és több cselekményt is el tudtam volna viselni. A leírások elég képletesek, pillanatok alatt ott lebeg az ember szeme előtt amit olvas. Bár itt is több részletért sóvárogtam.
Az alapötlet nagyon jó, éppen ezért tűnnek fel a hiányosságok. Szerintem többet is ki lehetett volna hozni belőle. Kár érte.

Boone középkorú férfi, agyturkászhoz jár, mert képtelen megfelelni a társadalmi elvárásoknak. Decker a pszichológusa egy nap felismerhetetlenségig összekaszabolt holttestek fotóit teszi elé, és azt állítja, hogy a férfi tette. Természetesen az, semmire sem emlékszik. Mielőtt a doki átadja Őt a rendőrségnek, gyógyszeres kezeléssel próbál a tudata mélyére hatolni, hogy felszínre kerüljenek a gyilkosságok részletei. Mondanom sem kell, hogy sikertelenül. Boone megszakítja barátnőjével Lori-val a kapcsolatot, - mert attól fél, hogy bántaná a nőt, és úgy dönt öngyilkos lesz. De a kísérlet sikertelen. A kamion csak átgázol rajta. A kórházban megismerkedik Narcisse-szal aki, lenyúzza saját arcát. De mielőtt ezt megteszi beszél a férfinak Midian-ról. Az egyetlen helyről, ahol befogadják a hozzájuk hasonló szörnyetegeket. A férfi lelép a kórházból és elindul megkeresni Midian-t.



Midián nem más, mint egy ősrégi temető, ahol nem egyszerű elmebetegek vagy gyilkosok élnek. Midian menedék az éjszaka gyermekeinek. Olyan lényeknek, akik félig emberek félig valami mások. Szellemek, szörnyek, elképzelhetetlen szerzetek keverékei.


Boone miután „összefut” az egyik teremtménnyel, legnagyobb meglepetésére megtudja, hogy nem gyilkos és nem tartozik oda, ő csak préda. A hír közlője átalakul és bele is mar a férfi testébe. (az átalakulás leírása eszméletlenül jó, bár lehetne részletesebb)
Boone menekül. A rendőrség Decker segítségével megtalálja és szitává lövik. Mindenki örül, az ügy lezárva! Vagy mégsem?

A dokiról kiderül, hogy ő az az elmebeteg, aki –magát Maszknak nevezve, halomra gyilkolja az embereket. Gyönyöre közben egy egyszerű zsákot húz a fejére, amin két gombszem fénylik, és egy zipzár száj vigyorog.

Lori a szerelmes asszony magányában a szeretet férfi után ered, (aki holtan kisétál a hullaházból) szintén eljut Midián-ba és megmenti az egyik gyermek szerzet életét. Így elválaszthatatlan kapcsolat alakul ki közte és az éjszaka teremtményei közt. Mellesleg pedig rájön, hogy Boone már az a temető lakóinak az egyike.

A bonyodalmak persze folytatódnak, mindenki gyanús és mindenki fél valamitől. Titkok kerülnek napvilágra, gyilkosság és bosszú mindenütt. A végkifejlet pedig… Nos elég érdekes, jó a csavar, és meglepő a megoldás.



Mielőtt leültem megírni az ajánlómat, gondoltam utána nézek néhány adatnak.
(Midjan,Midian), Arábia ÉNy-i részén levő tartomány a Vörös-tenger partján. Átmenetileg, Iszmail pasa idejében Egyiptomhoz tartozott. 1887-től ismét török, majd 1916-tól Hedzsász É-i része.
A Bibliában, Mózes agyonüt egy egyiptomi embert, és – félvén a büntetéstől – elmenekült Midian pusztájába. Itt feleségül vette egy Jetro (Reuel) nevű főpap leányát, Cippórát. Majd az "Úr" parancsára feleségével és fiával útnak indult, hogy visszatérjen Egyiptomba, s kivezesse onnan a maga népét.
Midian pusztaságában található Isten hegye: Hóreb. Ismertebb nevén a Sínai hegy. Itt látta meg Mózes az égő csipkebokrot. Innen származik a Tíz parancsolat.
A helyről szóló történetek szerint Midian menedékhely. Nem bűnözőknek, hanem olyan emberszerű lényeknek, akik az emberek elől menekülnek.


Itt pedig álljon néhány részlet a könyvből. Mindenkinek jó szórakozást hozzá!

„.Midian szörnyei - az átalakulók, az alakváltók, a tegnap ismerői, és a holnap túlélői - számtalan lehetőség birtokosai. Hát nem voltak azoknak a teremtményeknek olyan képességeik, amiket mindig is irigyelt? Nem csábító, hogy repülni tudsz, megváltoztathatod az alakodat, vadállattá tudsz változni - és dacolsz a halállal?Mindaz, ami után valaha sóvárgott, vagy amit irigyelt másoktól, most értéktelennek látszott. A fotómodellek arca, a pornóújságokban látható tökéletes testek az igazi boldogság ígéretével vezették félre - de hazudtak. Üres szavak. A hús nem tartja meg a szépségét, a szem elveszti ragyogását. Mindez semmivé válik egy napon.A szörnyetegek azonban örökké élnek. Részei az életnek, de tiltott részei, ott lappanganak az ő lelke mélyén is. Benne is ott van ez az éjféli sötétség, ő is képes lenne alakot váltani."[ Clive Barker: Az Éjszaka Gyermekei ]

"A résből lángoszlop emelkedett ki, négyszer vagy ötször akkor, mint egy ember. Nem hőség áradt belőle, hanem dermesztő hideg, és a belsejéből nem jött fény. A lángoszlop külseje pezsgett és kavargott, és mintha valami szilárd tengelyen forgott volna, amit Lori először nem ismert fel, de a szeme hamarosan megmondta, mi az. Egy test úszott a tűzben, darabokra vagdosva, de eléggé ember formájúan ahhoz, hogy Lori felismerje, húsból-vérből van. Ez volt Baphomet: a Vétkes, akit kínszenvedéssel büntette a törvényszegésért....Az arc a lángból fordult felé, ahogy a teremtmény - nem halott, hanem élő, nem Midian lakója, hanem megteremtője - elfordította fejét és feléjük nézett a fortyogó lángban. Ez volt Baphomet. Ez az összetört és darabokra vagdosott valami. Mikor Lori meglátta arcát, felsikoltott. Egyetlen film vagy könyv, az öröm és az elkeseredés legszélsőségesebb érzése se készítették fel erre a pillanatra, amikor megpillantja Midian megalkotóját. Szentnek kell lennie, mert minden, ami ennyire rendkívüli és végletes, szent kell, hogy legyen. Valami, ami meghalad minden mást. Túl van azon, hogy értékelni lehessen. Túl a szereteten vagy a gyűlöleten; túl minden gyönyörűn vagy a rémületesen vagy ezek végösszegén. Túl az emberi elme határain, mely képtelen a megértésére vagy átlátására."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...