HA MEGTETSZIK VALAMI, ÉRDEKLŐDNÉL, VAGY RENDELNÉL, KÉRLEK ÍRJ NEKEM A SZINESKAVICS@GMAIL.COM- RA VAGY KERESS MEG A FACEBOOKON :)

KÖSZÖNÖM, HOGY NÁLAM JÁRTÁL, VISSZAVÁRLAK! :)

2011. augusztus 24., szerda

hőgutát kapok...

Gondoltam amíg aktuális írok pár szót a melegről. Mármint arról, hogy mi jó ilyenkor a kutyának és mi nem.

Amikor nagy a hőség Szotyikát csak korán reggel és este visszük le. Akkor tud szaladgálni, mozogni. 
A hőség őt és az összes kutyát ugyan úgy megviseli mint minket. Az idősebb és kölyök kutyákra ilyenkor jobban kell figyelni és a hosszú szőrűekre is. 
Gyakran látom, hogy gazdák állnak - elvileg árnyékban, ahol szintén közel 30 fok van- a kutya pedig tőlük nem messze gyakran félájultan, vagy borzalmasan lihegve fekszik. 
Gyakran eldőlnek mint egy krumplis zsák a gazda pedig hagyja és mosolyog, hogy jól van Lulukám okos kislány van levegőzzé csak...

Mondjátok meg ennek mi értelme?? A kutya fekszik a melegben és szép lassan hőgutát kap, ez nem sétáltatás. Az általunk ismert levegőzésre nincs szükségük, sétára, mozgásra szaglászásra játékra na arra igen. De ez értelmetlen, felesleges és nem élvezi a kutya. 

Napközben jobb őket a viszonylag hűvösebb lakásban tartani. Ilyenkor szeretik a kövezett részeket, konyha, fürdőszoba. Hagyni kell, a hideg kő hűti őket. 
Kennelben, kertben tartott kutyáknak pedig biztosítani kell árnyékos részt, házat ahova behúzódhat a nagy meleg elől. 
Mindig legyen előttük víz, lehetőleg tiszta. Szotyi olyan mint egy törpevízmű, alul felül csurog állandóan :))) 

Fontosnak tartom, hogyha elindulunk velük valahova, igen is vegyük a fáradságot és egy flakon vizet tegyünk el nekik is. Könnyen megtaníthatóak az üvegből ivásra. De az is tökéletes ha ez nem és nincs nálunk kis tálka, hogy a tenyerünkbe öntünk vizet és onnan lefetyelik ki. Arra is figyeljünk, hogy a forró aszfalt égeti a talpukat. Lépj rá mezítláb 30 fokban a járdára...

Vannak olyan töppedt orrú fajták, mint pl a mopsz, a bulldogok akik fulladnak már fele ekkora  hőségben is.. Izgága kis jószágok, fokozottan figyelni kell, hogy séta vagy játék közben ne "pörögjenek" túl, mert komoly bajuk lehet. 

Mi esténként megyünk nagy sétára. 19 körül lemegyünk és kb 20.30-ig lent vagyunk. Ilyenkor ahogy már a képeken láttátok sok kutyi rohan labdázik úgyhogy Szotyika tombolhat :) 
Mindig van előttük egy nagy edényben víz, kedvükre ihatnak játék közben. Aztán úgy kell hazavonszolni :)

Egy egyszerű, de praktikus dolog: Lehet letenni a kőre nedves, de nem vizes törölközőt, és a kutyát arra fektetni. Ha nagyon kifullad, kimelegszik viszonylag hamar, de fokozatosan hűti le a kutya testét. 

Ha rohangászás, séta után úgy látjuk, hogy szinte megfullad a lihegéstől, levegőért kapkod,  kábult, szédeleg, erőtlen és forró a teste  (41 fok fölé mehet! ) esetleg hány, vagy elveszti az eszméletét SÜRGŐSEN nyaláboljuk föl és tegyük be a kádba vagy a zuhany alá.  Mert ezek már a hőguta tünetei! Gyenge, langyos vízsugárral mossuk át őket. Segít lehűlni és észhez tér a kutya. Ilyenkor nem kell sampon, a tiszta víz bőven elég. 
Sokan séta után megmossák a kutyus lábait. Ez nagyon jó! Ilyenkor nyugodtan a kis hasukat is le lehet öblíteni. 

Fontos, hogy hazaérkezéskor ha kifulladt a kutya ne friss hideg vizet adjunk neki, mert leforrázza a tüdejét. Séta előtt tegyük le a friss vizet és azt igya hazaérkezés után. Csak a mi mániánk, hogy jó hideg vizet kell innunk mert az lehűt.

Azt hiszem ennyit akartam így hirtelen. 
Puszi mindenkinek.

5 megjegyzés:

  1. Jó volt olvasni megint! Rozi "vizslára" van nyáron nyírva, ilyenkor kinti kutya, az esti locsoláskor szándékosan beleszalad a sugárba. A hűvös pince nem érdekli, megelégszik a kővel az árnyékban.

    VálaszTörlés
  2. Köszi, tényleg, mennyi mindenre kell ilyenkor is figyelni. Már úgy várom, hogy mehessünk sétálni.
    Vmelyik kutyaboltban láttam olyan palackot, aminek van egy kiöntő része is, amiből rögtön ki is tudja lefetyelni a vizet.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó a kép:) Fura, hogy sokan tényleg "levegőzni" viszik a kutyát, ezt én is láttam, de sose tudatosult bennem, hogy miért is van olyan fura érzésem ilyenkor.

    VálaszTörlés
  4. Ismét elkápráztattál!! Nagyon jól érthetően, mondhatni józan paraszti ésszel írtál, ami külön köszönök!!! A lánykámmal feltétlen elolvastatom ezt a posztodat is!!!!! (A mi kis yokink egyébként Lulu névre hallgat!! :))) )

    VálaszTörlés
  5. Bruercsi nem rád gondoltam :)))
    Köszönöm lányok örömmel írok erről a kutyás életről :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...