HA MEGTETSZIK VALAMI, ÉRDEKLŐDNÉL, VAGY RENDELNÉL, KÉRLEK ÍRJ NEKEM A SZINESKAVICS@GMAIL.COM- RA VAGY KERESS MEG A FACEBOOKON :)

KÖSZÖNÖM, HOGY NÁLAM JÁRTÁL, VISSZAVÁRLAK! :)

2011. augusztus 22., hétfő

bepisiltem megint....

Sokan vagyunk kutyások, és ahogy látom kezdő kutyások is.
Aha, mama bejegyzése ispirált ennek a post-nak a megírására. 
Nem vagyok kiképző vagy éppen a Csodálatos kutyadoki sajnos :) , de elég nagy a tapasztalatom kutyik terén. 
Amióta az eszemet tudom volt kutyán és aki olvas, tudja, hogy most is van egy rosszcsontom. 
13 évig foglalkoztam munkakutya kiképzéssel, és huszonéve osztom meg az életem az otthonom négylábúakkal.
Szívesen megosztom a tapasztalataimat, és remélem azon túl, hogy lesz akit érdekel- ti is megosztjátok velem a tapasztalataitokat, mert nekem is sok tanulnivalóm van még :)

SZOBATISZTASÁG.... (ha menni kell, hát menni kell... )

Szotyi alig 5 és fél hetesen került hozzánk. Mivel még nem kapta meg az összes oltását szó sem lehetett arról, hogy az utcára vigyük. De azt sem hagyhattuk, hogy az egész lakást wc-nek használja. Gondolom senki sem szeret ébredés után egy nagy tócsa hideg pisibe lépni, vagy éppen egy adag meleg kakiba. 

A kutyáim a fenőttek és a kölykök egyaránt hamar szobatiszták lettek. A titok neve pedig: FELMOSÓRONGY. 

Már lehet kapni mindenféle kiszerelésben kutyapelusokat, amik vízhatlanok, szagtalanok és eldobhatóak.Viszont méregdrágák 20 db kb 3000 Ft körül van. Mondhatjuk, hogy megéri, de hosszútávon kell alkalmazni és napi 1-2 darab a minimum amit el kell használnunk. 
 Gyerekkoromban még nem voltak ilyen csodafelszerelések. 

Ahogy mondják szegény ember vízzel főz. Vettünk 3-4 egyszerű háztartási felmosórongyot. Letettük és hagytuk had mászkáljon rajta Szotyika, had szaglássz,a ismerkedjen vele. 

Megvártuk míg odapisil valahova, (nem cirkuszoltunk kiabáltunk vagy dorgáltunk, csak tudomásul vettük) és a ronggyal felitattuk a pisit és letettük a szoba egyik részébe, (alá pedig szétvágott szereszsákot tetteünk)  először közel a fekhelyéhez. 
Figyelni kell arra, hogy a kiskutyák elég esetlenek, csámpásak és nem igazán képesek sokáig visszatartani. Ha menni kell, hát menni kell ...rájuk ez különösen igaz :))

A második alkalommal pisilés közben gyengéden felemeltem és ráhelyeztem őt a rongyra. Ha arra csurgott alaposan megdicsértem a kisasszonyt. De ha nem sikerült akkor sem estem kétségbe. 
 A vizeletét mindíg hypo-val mostam fel, mert fertőtlenít és a szúrós szagot elkerülte. 
A rongyot az első nap nem mostam ki. Tudom, hogy gusztustalanul hangzik, de higgyétek el a kölyök pisinek nincs igazán szaga. Ráadásul a szoktatás lényege, hogy a rongyon kell éreznie a szagot, hogy ott kapjon ingert. 
Szóval néhány nap alatt rájött és megtanulta, hol végezheti el a dolgát háborítattlanul. Sokszor sikerült úgy, hogy még csak az első kis lábai voltak a rongyon de már csurgott is a drágám. 

A széklettel ugyan így jártam el. Kakilás közben nem célszerű emelgetni :) - mert abbahagyja. Az eső kakit törlőkendővel felszedtem és a rongyra raktam. Odavittem, és hagytam had szaglássza meg. 
A székletet is egy rövid időre a rongyon kell hagyni, hogy átvegye a szagot. Utánna ki lehet dobni nyugodtan. 

A felmosórongyot és alatta a zsákot reggelente kicsréltem, a fürdőben mosószeres vízben kimostam és megszáradt. 
Mivel az ember lánya így is úgy is takarít, felmos, nem kell félni szag nem marad a lakásban. 

Ha már biztosan használja a rongyot akkor pár naponta egyre messzebb lehet rakni a szobában . Utánna ki a konyhába, előszobába míg végül a bejárati ajtó közelébe nem kerül. A kutya addigra megtanulta, hogy kimennie csak a rongyra szabad. Ha pedig nincs rongy, nem mehet ki többet a lakásban. Ennyire egyszerű az egész.

Ez kb 2-3 hetes folyamat. Körülbelül akkorra vége mire megkapja az utolsó oltását is. Azonban ne vegyük fel azonnal véglegesen, mivel sok kutya főleg a kölykök félnek az utcától, félnek lent elvégezni a dolgukat egyszerűen hazaviszik és otthon ürítenek. 
Az utcát a zajt az embereket autókat és a fenekükben lógó kutyákat meg kell szokniuk. Idegesen, idegen helyen - úgy, hogy ráadásul mások vizslatnak mi sem tudnánk elvégezni a dolgunk nem? :)) 

Nálunk jó darabig lent volt még a rongy. Mert hát balesetek előfordulnak. Mennyivel könnyebb, ha pl valaki dolgozik és egyedül hagyja a kutyáját, hogy mikor hazaér nem egy nagy rakás kutyakaka fogadja a konyhában van az előszobában egy jó nagy tócsa pisi :)  

Ha ennek ellenére bepisil vagy kakil a lakásban nem kell üvöltözni szidni vagy ne adj Isten ütni a kölyköt. Fel kell takarítani. Az ecetes víz eltünteti a kellemetlen szagokat, és a kutya is utája. Ha a rongyon megy ki tessék alaposan megdicsérni, mert az sosem árt :)

Még valami. Amikor pisil a kutya nyugodtan lehet neki mondani, hogy pisiljél, pisiljél vagy kakiljál. A kutya a cselekedetet társítja a szóval. Ha levisszük és szaglászás közben mondjuk neki, hogy pisiljél vagy kakiljál hamarabb kap ingert és tudni fogja mit is szeretnénk tőle. Apró trükk és nem kerül semmibe :)

Remélem elég egyszerű és érthető voltam a magam szószártyár módján .) Ha van akit érdekel a dolog írjátok meg miről hallanátok szívesen :)

Szotyi nevében is puszi nektek :) 

11 megjegyzés:

  1. Kedves Kata!
    Mindig szívesen olvasom én is, ahol kutyák, cicák más állatok vannak. Nagy állat barát vagyok.
    Ma olvastam írásodat..nem kis feladat tisztaságra nevelni őket., én nem tudom mert a mi Macink kint van. Mível sokszor vannak nálunk idegenek, ilyenkor kennelbe van zárva, mert mikor láncra tettük, eltépte, és letámadta , aki itt volt. Szerencsére nem történt komoly baj.. Sem a kennelbe, sem amikor láncon van és fű van körülötte nem hajlandó elvégezni még a pisilést sem... Igaz a bejáratnál a kapu elött végezte el sokáig a dolgát, bosszuságunkra.. De ezt is magától elhagyta, és lenn a kert végébe intézi el dolgát.
    Szívesen veszem az irásaidat...
    Cicám szobatiszta,...

    VálaszTörlés
  2. Hú, Katha, nagyon köszönöm! Feltétlenül megpróbálom így. Ezek a régen bevált módszerek a legjobbak, és főleg így, a lehető legapróbb részletekig leírva a leghasznosabb. Nem akarsz időnként egy - egy hasonló kutyás praktikás posztot írni a teljesen kezdőknek? Biztos, hogy sokan olvasnánk örömmel.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon köszönöm, szuper leírás volt. Minden szavával egyet értek, nekünk is hasonlóan működik a dolog, annyi különbséggel, hogy nekünk a mai napig van lenn pelus (gyógyszertár, antidecubitus betét), mert mi már 6 után nem megyünk le Luluval, nem olyan a környék, hogy szívesen mennénk le sötétben és... hát hosszú az éjszaka..., de mi ezzel békében élünk)
    Nagyon szívesen olvasnék tőled az etetésről tapasztalatokat. Nem a mikor, hanem a "MIT" érdekelne. Nekem Luluka (yorki) érzékeny bélrendszerű kis eb, akármit nem adhatok neki. A tuti prémium tápokat bírja, de ő szívesebben lenne konyhamalac. Ez okoz némi gondot köztünk... :)

    VálaszTörlés
  4. Ezt Erika küldte :)

    Kedves Kata!

    Valamiért nem engedett kommentet küldeni a blogger, úgyhogy kénytelen
    vagyok itt megosztani Veled a pisilős poszttal kapcsolatosan. Ezt
    írtam volna:

    Nagy érdeklődéssel olvastam a módszeredet; a mi spánielünk soha
    életben nem lett szobatiszta az emeleten, persze első kutyánk volt,
    nem voltunk elég következetesek. A kertes házban már jobb dolga volt,
    de a garázsba is időnként besikeredett. A beagle kan :) szinte magától
    lett garázstiszta (az volt az alvóhelye). Most egy felnőttként talált
    spánielem van, szerencsére e téren problémamentes. Minden elismerésem
    azoké a kutyáké és gazdáiké, akik az emeleten meg tudják valósítani a
    szobatisztaságot.
    Egyébként nagy örömmel olvasom főleg a kutyás posztjaidat, árad
    belőlük a szeretet...

    Szép napot!

    Erika

    http://szabomuvek.blogspot.com/

    VálaszTörlés
  5. Lányok meg vagyok lepve és nagyon örülök! Eddig egyetlen bejegyzésem sem váltott ki ekkora lelkesedést :)) Lehet csak kutyákról kellene postolnom?? :)))
    Nagyon szívesen megosztom veletek a tapasztalataimat gondolataimat, így én is tanulhatok új dolgokat, örülök, hogy a tapasztalataitokat is megírjátok!
    Vera kedves, a németjuhász mint örző védő fajta kicsit más kategória mint egy beagle vagy egy spániel. Teszi a dolgát és ez így van jól. Egyébként gyönyörűséges és imádom a fotóit :))
    Ahamama miattad kezdtem és folytatom is szívesen :)) Nekem is az aprólékosan szájbarágósan leírt ismertetők vállnak be, úgy hogy maradok ennél. Igyekszem hetente legalább 1 bejegyzést írni.
    Bruercsi örülök neked! Ugye, hogy a régi módszerek milyen jól tudnak működni?? Megnyugtatlak nem te vagy az egyetlen akinél minden éjjel lent van a rongy :)
    A MIT egyen kérdés- utána járok, van egy yorkis néni- tenyésztő, jó barátném megkérdezem ő mit tesz ez ügyben.
    Erika Kedves, köszönöm! Jól látod nagyon fontosak számomra a kutyák, macskák.
    A felnőtt állatok nevelése más, sokkal összetettebb és gyakrabban fullad kudarcba sajnos. De megküzdünk mindennel :) örülnék a beagle tapasztalataidnak!

    Szép napot nektek!

    VálaszTörlés
  6. Húha nekünk is vannak ám gondjaink.
    Hozzáteszem,nekünk SySy nem első kutyánk,sőt nem is első beaglenk.De neki nem megy.Lassan 2 éves,és éjjel még mindíg becsinál a lakásba.Nálunk csak a verondán lehetnek.(1öreg pulikeverék,és a 2 beagle).Persze tudom,mi az oka,de már változtatni nem tudok.Téli kutyus,januárban került hozzánk.Nagyon örültem,hogy a nagyokkal,mindíg kimegyí az udvarra,és szeretett is kint lófrálni.Amíg felnem fázott,de úgy rendesen.Az állatorvosunk azt tanácsolta,hogy tartsam a melegen,míg rendbe nem jön,és hát akkor muszáj volt bent kimennie.Na és ezt annyira megszokta,hogy éjjel azóta sem megy ki.Pedig rájöttünk,ha az ajtó nyitva lenne,kimenne,mert odaáll,általában,de nem jelez sehogy sem,így senki nem vesz észre hogy neki ki kéne menni.De azt sem értem,mért nem bírja ki reggelig,mint a többi.Szóval ez lenne a mi napi problémánk.Ha valaki tud erre,is tuti módszert,hát nagyon várom.

    VálaszTörlés
  7. Ancsa szervusz! Jól emlékszem ugye, hogy a Facebookon feltetted már ez a kérdést és nem kaptál ott sem választ?
    Köszönöm, hogy hozzám is ellátogattál! Nálunk is voltak ilyen problémák. Az esti séta után Szotyi éjjelente rendszeresen bepisilt. Igazából nem tudtam mit csinálni, mert akkor ment ki a szobából amíg aludtunk, nem tudtam rászólni sem, reggel pedig eltűnt a nagy része :(
    Úgy gondolom, hogy rossz idegződés ide rossz idegződés oda lehet változtatni a viselkedésükön. Igaz meglehet nem 1 nap alatt. A haja meg kihullik addigra az embernek a sok reggeli takarítástól :))
    Nálunk bevált, hogy este a séta után megvártam míg iszik aztán elvettem előle a vizes tálat. (Éjszakára mindig lent hagytuk előtte a vizet.) - talán nálatok is így van- nálunk az összes beagle- tulaj mondja, hogy olyanok a kutyák mint egy törpevízmű - alul felül csorognak örökké :)))-
    Az etetést délelőttre tettük át, hogy ha tápot kap tudjon kellő mennyiséget inni napközben.
    Aztán ott van az is esetleg- hogy az ajtóra vágtok egy kis kutyaajtót, hogy ki tudjon menni elvégezni a dolgát.
    Az esti sétánál elvégzi rendesen a dolgát? Van olyan kutya, hogy a nagy szaladgálásban nem figyel a pisire és hazaviszi. Érdemes lenne esetleg a játékot lerövidíteni pár percre és tenni vele egy plussz kört, hátha többet pisilne.
    Az is megoldás lehet, hogy elzárod abból a helységből. Nekünk a víz megvonás éjszakára és ennek a kombinációja vált be igazán. Szotyi szobában alszik, egyszerűen tettünk az ajtó helyére - nincs ajtó a szobán- egy kiszuperált gyerekrácsot- lehet gyerekágy rács vagy egy jó nagy farost lemez stb). Szóval elzártuk a pisi helyére vezető utat. Így visszament a helyére feküdni, kivárta a reggelt. A pisilés helyét pedig tömény hypoval mostam át.
    Az is működhet, hogy ha van rá lehetőség kap egy boxot- amiben kényelmesen elfér. Sok helyen éjszakára bezárják őket a helyükre. A kutyák sokkal nyugodtabbak és végigalusszák az éjszakát. A helyére persze nem piszkít egyik sem. (ha igen akkor valami más áll a háttérben)
    Hirtelen ennyi ötletem- javaslatom akadt. Örülnék ha jelentkeznél és megosztanád velem a tapasztalatokat és megnézném a kutyik képét is ha nem bánod :))
    Szép napot!

    VálaszTörlés
  8. Kedves Katha!
    Szia!
    Mi családi házban lakunk,így nincs esti utolsó séta.Csak mikor lefekszem,akkor zárom be az ajtót,és utána nem mennek ki.Este már nem kapnak kaját,mert akkor nem csak pisi van reggelre.De víz éjjel kevés fogy,pedig 3 kutyi van.Tehát nemigazán tudom miért nem bírja ki reggelig.Pedig van hogy éjfélkor még kizavarom(mert akkor már nem akarna menni),és a férjem reggel fél6-kor indul,akkor nyitja az ajtót.Szerintem is a végső megoldás a kutyajtó lenne,csak félek hogy sok meleg elszökne ott.Meg akkor vége nem lenne az éjszakai macskahajszolásnak,meg ugatásnak.
    Ami a kutyusokat illeti,már többször lájkoltad őket a facebook beagle online clubban.
    Molnárné Varga Annamária vagyok.És a profilomnál vannak róluk képek,meg sokat töltök a clubbra is.Köszönöm az ötleteket,talán valamelyik beválik.
    Szép napokat!

    VálaszTörlés
  9. Szia Kata!
    A mi kutryánk másfél éves, szobatiszta, nálunk mindig ott van, ahol mi is, előző gazdija lakásban tartotta. Náluk semmi baj nem volt, nálunk mindig bepisil alvás közben maga alá.
    Napközben sokat van kint, mindig kint végzi a golgát. A férjem éjszaka jön haza, akkor is kiviszi. Mindegy hova fekszik le, milyen napszakban, mindig maga alá pisil. Fogalmam sincs mit jelenthet ez. Van valami ötleted?
    Köszi Gébele Edina

    VálaszTörlés
  10. szia :) köszi hogy benéztél hozzám. Nekünk volt egy schnauzer szukánk, ő is mindíg bepisilt álmában. Voltunk orvosnál vele. A vizsgálatok szerint húgyhólyagja és a veséi gyulladásban voltak, ez okozta. Első lépésben szerintem vigyétek el or...voshoz. Kicsit kérdezősködtem, az a tapasztalat, hogy a helyükre nem pisilnek. Szerintem érdemes lenne kipróbálni, hogy máshova teszitek a fekhelyét, vagy más lesz a fekhelye. Egy idő után akármennyit mosod a szag belerágja magát és ingert kaphat akaratlanul is. Vagy az esti víz elvétel. A beagle egy törpevízmű alul felül csurog örökké :) Szerintem jó lehet, ha box ba teszitek éjszakára. Szállítódobozra gondolok ami elég nagy neki. Kényelmesen tudjon feküdni, de ne tudjon sétálgatni- csak felállni forogni. Talán ez megoldás lehet. Kérdezősködök még :)

    VálaszTörlés
  11. Kathám, jó gyakorlati tanácsot adtál. Eddig 2 kutyánk volt, egy 11 éves házőrző, ő ritkán jön be. Soha nem volt vele probléma.
    Múlt ősszel egy 3 éves menhelyi kutyát fogadtunk mellé. Már tökéletesen tudott mindent, mikor hozzánk került. Ma valaki betett a kertünkbe egy kiskutyát. Annyira kedves, okos, hogy nem volt szívönk kizavarni. Elvittük az állatorvoshoz. Azt mondta 8 hetes lehet.Minden aktuális dolgot megcsináltattunk. Csak most a szobatisztasággal van baj. Hát ezen túl kell esni, ha már befogadtuk.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...